فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال ششم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طیبه رحیمی پردنجانی*، علی محمدزاده ابراهیمی، حسین مهدیزاده، محمد خوش نیت صفحات 1-11
    مقدمه
    حدود 90 % از حوادث ناشی از کار به علت رفتارهای ناایمن و خطای انسانی روی می دهند. شناسایی عوامل موثر در رفتارهای ناایمن، در پیشگیری از این حوادث مفید می باشد. یکی از این عوامل، جو ایمنی می باشد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه جو ایمنی و ابعاد آن با رفتارهای ایمن در یک شرکت پتروشیمی می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری کلیه کارکنان صنف شاغل در یک شرکت صنعتی می باشند (1160=N). تعداد 400 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از مقیاس رفتارهای ایمن و مقیاس جو ایمنی مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندگانه و در بخش اعتباریابی از تحلیل عاملی تائیدی با استفاده از نرم افزار AMOS-21 و ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS-19 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، ضریب همبستگی بین ابعاد جو ایمنی با رفتارهای ایمن مثبت و معنی دار می باشد (0/0001>P). تحلیل رگرسیون با روش مرحله ای نشان داد از میان 6 متغیر مستقل فقط دو متغیر تعهد مدیریت به ایمنی و ارتباط و بازخورد ایمنی جواز ورود به معادله رگرسیون را پیدا کردند (R2=0.423، P<.0001).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر اهمیت تعهد مدیریت به ایمنی و ارتباطات و بازخورد ایمنی را به عنوان پیش بین های رفتارهای کاری ایمن نشان می دهد. بنابراین توصیه می شود به منظور گزینش افراد برای محیط های پرخطر مثل صنایع پتروشیمی و همچنین در دوره های آموزشی، بر این متغیرها تاکید شود.
    کلیدواژگان: رفتارهای ایمن، ناایمن، جو ایمنی و ابعاد آن، صنعت پتروشیمی
  • حسین کاکویی*، حامد آقایی، سید جمال الدین شاهطاهری، فریبرز امیدی، صفورا عارفیان، کمال اعظم، شهره رسالتی صفحات 12-18
    مقدمه
    آسفالتکاران با عوامل مخاطره آمیز فراوانی در محیط کار خود از جمله هیدرو کربن های چند حلقه آروماتیک (PAHs) مواجهه دارند که ممکن است منجر به ایجاد بیماری شغلی در آنها شود. بنزو آلفا پیرن به عنوان یک ماده سرطانزا در انسان از آسفالت داغ متصاعد می شود و آسفالتکاران با آن مواجهه دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان مواجهه تنفسی آسفالتکاران با بنزو آلفا پیرن می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از منطقه تنفسی 42 آسفالتکار تحت پوشش شهرداری تهران توسط پمپ نمونه برداری فردی متصل به جاذب XAD-2 و فیلترPTFE نمونه برداری صورت گرفت. جهت آنالیز نمونه ها از دستگاه HPLC - UV استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 42 نمونه تهیه شده، در 71 درصد آنها معادل 30 نمونه بنزو آلفا پیرن شناسایی شد. بیشترین میزان مواجهه در بین مشاغل مربوط به شغل کمک فینیشری با میانگین 38/83 و انحراف معیار 17/74 بدست آمد. در هیچ کدام از نمونه های شغل چرب کن بنزو آلفا پیرن مشاهده نشد. با استفاده از آزمون Scheffe تنها میانگین مواجهه شغل کمک فینیشر و راننده غلتک لاستیکی اختلاف معنی داری را نشان داد(P< 0.03).
    نتیجه گیری
    نتایج به خوبی حاکی از این واقعیت است که اولا آسفالتکاران با PAHs مواجهه دارند و ثانیا اندازه گیری های نشان داد که میزان مواجهه با بنزو آلفا پیرن در شغل کمک فینشری بیشترین مقدار و در شغل راننده غلتک لاستیکی کمترین مقدار را داشته است. در مجموع میزان مواجهه تنفسی با بنزو آلفا پیرن در آسفالتکاران پایین تر از حد مجاز کشوری ارائه شده می باشد.
    کلیدواژگان: بنزوآلفاپیرن، آسفالت کاران، مواجهه تنفسی، HPLC، UV
  • افشین صلاحیان*، محمدرضا متینی صدر، محمدرضا نوری، ندا ملک پور صفحات 19-29
    مقدمه
    بخش عمده هر جامعه را جمعیت شاغل تشکیل می دهد که در سازمان های مختلف اشتغال دارند و با توجه به جو سازمان، نوع شغل و وظایف آنها با مسایلی رو به رو هستند. یکی از مسائلی که منابع انسانی را تهدید می کند، سندرم فرسودگی است. هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی در ارتباط با متغیرهای پیش آیند و پیامدی فرسودگی بود.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان دیپلم به بالای شرکت فولاد مبارکه اصفهان است که 7580 نفر بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش طبقه ای نسبتی بود که از نواحی مختلف شرکت با توجه به نسبت افراد در جامعه 273 شاغل انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های فرسودگی شغلی، استرس شغلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، تمایل ترک شغل و متغیرهای دموگرافیکی بود. داده ها نیز با استفاده از نرم افزار Amos18 و روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در مدل پیشنهادی، استرس به صورت معناداری فرسودگی شغلی را پیش بینی می کند و فرسودگی شغلی نیز با متغیرهای پیامدی روابط معناداری نشان می دهد. شاخص های برازش مدل نیز نسبتا قابل قبول بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که استرس پیش بین فرسودگی است و فرسودگی نیز با تعهد سازمانی، رضایت شغلی و تمایل ترک شغل رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تعارضات کار، خانواده، استرس، رضایت شغلی، تمایل ترک شغل
  • امیرحسین داوودیان طلب، امیرعباس مفیدی*، محسن مشکانی صفحات 30-38
    مقدمه
    استرس حرارتی یکی از عوامل زیان آور فیزیکی محیط های کار می باشد که عدم کنترل آن می تواند اثرات منفی مختلفی بر سلامت و عملکرد کارکنان داشته باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی استرس گرمایی و بررسی اثربخشی مداخلات بر شاخص دمای تر گویسان در موضع کاری کارگران یکی از صنایع فورج می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه آزمایشی در تابستان سال 1390 در یکی از صنایع فورجینگ استان تهران انجام گردید. در این مطالعه ابتدا شاخص دمای تر گویسان (WBGT) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور کنترل دمای تابشی از سپرهای پارچه ای نسوز و قابل انعطاف عایق و بازتابش کننده حرارتی استفاده شد. اثربخشی مداخلات با آزمون آماری تی زوجی و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط شاخص دمای تر گویسان قبل از انجام مداخله در تمام 12 ایستگاه های کاری C ̊21/31 به دست آمد که بالاتر از حد مجاز استاندارد بود و این مقدار پس از مداخله بهC ̊45/26 رسید. مهم ترین فاکتور در بالا بودن این شاخص دمای تابشی بود. تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت شاخص دمای گویسان، قبل و بعد از نصب سپر های بازتابشی در ارتفاع سر و قوزک پا از لحاظ آماری معنی دار می باشد(P≤0.05)، اما این مقدار در ارتفاع کمر معنی دار نبود (P≥0.05).
    نتیجه گیری
    در صنایع فورجینگ با توجه به حضور دائمی کارگر بین کوره و پرس استفاده از سپرهای قابل انعطاف پارچه ای روش مناسبی برای کنترل دمای تابشی و استرس های گرمایی می باشد. این گونه سپر ها ارزان قیمت بوده، به سادگی قابل نصب هستند و به راحتی می توانند متناسب با فضای کاری شکل داده شوند و دید اپراتور را مسدود نمی کنند. این گونه سپرها به دلیل نداشتن لبه های برنده از ایمنی بالاتری برخوردارند. ازاین رو به نظر می رسد این گونه سپر ها بتوانند به منظور کنترل گرمای تابشی در صنایع فورجینگ به طور گسترده ای مورداستفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، شاخص دمای تر گویسان، مداخلات مهندسی، کنترل گرما، سپر حرارتی، صنعت فورجینگ
  • محمدحسین ابراهیمی، خسرو صادق نیت، آقای محسن دهقانی* صفحات 39-47
    مقدمه
    رانندگی از جمله مشاغلی است که کیفیت نامطلوب خواب و خواب آلودگی می تواند منجر به افزایش خطا و به دنبال آن افزایش حوادث و تصادفات می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت خواب رانندگان حرفه ای شهرستان شاهرود و رابطه آن با تصادفات جاده ای انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تحلیلی تعداد 312 نفر از رانندگان حرفه ای عضو انجمن پایانه های شهرستان شاهرود در سال 1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) با هفت مقیاس که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف تایید شده است، همراه با مشخصات دموگرافیک و شغلی مورد استفاده قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 به کار برده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن رانندگان 8/34 ± 35/41 سال بود. میانگین تعداد ساعات کاری رانندگان در روز 2/79 ± 9/8 ساعت و میانگین و انحراف معیار نمره کلی کیفیت خواب (PSQI) در رانندگان مورد مطالعه 2/85 ± 4/5 بود و 27/5% آنان کیفیت خواب نا مطلوب داشتند. ارتباط آماری معنی داری بین کیفیت خواب رانندگان با حادثه در یک سال گذشته (p= 0.005)، حادثه در پنج سال گذشته (p= 0.024) و مقصر بودن راننده (p= 0.002) مشاهده شد. اما ارتباطی بین کیفیت خواب و آسیب جسمی یا مرگ در تصادف مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان داد نزدیک به یک سوم رانندگان کیفیت خواب نامطلوبی داشتند. بین کیفیت خواب رانندگان با حادثه در یک سال و پنج سال گذشته و مقصر بودن راننده ارتباط معنی داری دیده شد. به نظر می رسد کلاس های آموزش سلامت شغلی از جمله بهداشت خواب که برای رانندگان حرفه ای شاهرود در حال برگزاری است می تواند نقش پیشگیرانه در کاهش بروز تصادفات و بهبود کیفیت خواب رانندگان داشته باشد
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، پرسشنامه پیتزبورگ، تصادفات، شاهرود
  • محمدرضا خدابخش*، فریبا کیانی صفحات 48-56
    مقدمه
    پژوهش ها نشان می دهند که ادراک گرانباری نقش در کارکنان رابطه معنی داری با وقوع حوادث شغلی دارد. از جمله شیوه هایی که می توانند به عنوان موانعی در برابر اثرات زیان بار محیط کار بر سلامتی عمل کنند افزایش منابع شناختی و حمایتی مانند خودکارآمدی شغلی و حمایت سازمانی است. با توجه به این مطالب، هدف از پژوهش حاضر تعیین قدرت پیش بینی کنندگی ادراک گرانباری نقش توسط خودکارآمدی شغلی و حمایت سازمانی ادراک شده برای ایمنی می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است. نمونه متشکل از 189 نفر از کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در سال 1391 بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده و به پرسش نامه های خصوصیات دموگرافی، خودکارآمدی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده برای ایمنی و گران باری نقش پاسخ دادند. داده ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که همبستگی درونی معنی داری بین خودکارآمدی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده برای ایمنی و گران نقش وجود دارد(p<0.05). تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد متغیر خودکارآمدی شغلی حدود 11% و حمایت سازمانی ادراک شده حدود 10% از واریانس گران باری نقش را پیش بینی کردند(p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش از اهمیت متغیرهای روانی-اجتماعی در پیش بینی ادراک گران باری نقش در کارکنان حمایت می کند.
    کلیدواژگان: گران باری نقش، خودکارآمدی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده
  • مسعود نقاب، منیژه درویش*، نرگس صفدری کشکولی صفحات 57-65
    مفدمه: آفت کش ها ترکیبات شیمیایی هستند که برای مبارزه و کنترل آفات گیاهی و جانوری و ناقلین بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تشخیص عوارض ریوی احتمالی ناشی از مواجهه شغلی با آفت کش ها طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی بر روی دو گروه دارای مواجهه (75 نفر از کارگران کارخانه تولید آفت کش) و گروه مرجع (86 نفر از کارگران کارخانه بازیافت مقوا) انجام گردید. شیوع علائم تنفسی به وسیله پرسشنامه استاندارد تنفسی ارزیابی شد. همچنین پارامتر های عملکرد ریه قبل از شروع اولین روز کاری هفته، پایان اولین روز کاری هفته و پس از چند روز مواجهه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در مقایسه با مقادیر قبل از شروع شیفت کاری در گروه مواجهه یافته، کاهش معنی داری در تعدادی از ظرفیت ها و حجم های ریوی در پایان شیفت کاری مشاهده گردید. همچنین مقادیر میانگین تمام پارامترهای عملکردی ریوی قبل و بعد از مواجهه در گروه مواجهه یافته به طور معنی داری کمتر از گروه مرجع بود. شیوع علایم تنفسی نظیر سرفه، دفع خلط و خس خس سینه نیز در گروه مواجهه یافته به طور معنی داری بیش از گروه مرجع بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه کاهش مزمن و غیر قابل برگشت و حاد و نیمه برگشت پذیر در پارامترهای عملکرد ریوی در گروه دارای مواجهه مشاهده شد که اشاره به این دارد که تماس با آفت کش ها با بروز اختلالات تنفسی و کاهش ظرفیت های عملکردی ریه همراه است.
    کلیدواژگان: آفت کش ها، مواجهه شغلی، سرفه، دفع خلط، خس خس سینه
  • حسن زارعی محمودآبادی*، نعیمه سدرپوشان صفحات 66-74
    مقدمه
    هوش معنوی، توانایی به کارگیری و بروز ارزش های معنوی است به گونه ای که موجب ارتقای کارکرد روزانه و سلامت جسمی و روانی فرد می شود. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین هوش معنوی با مولفه های فرسودگی شغلی در معلمان زن شهر یزد بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود، جامعه پژوهش شامل تمام معلمین زن شهر یزد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایتعداد 133 نفر انتخاب شدند سپس پرسشنامه هوش معنوی و پرسشنامه فرسودگی شغلی بر روی آنها اجرا گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین فراوانی و شدت خستگی عاطفی و فراوانی و شدت مسخ شخصیت با هوش معنوی رابطه منفی و معنی دار وجود دارد(0/01>P) و بین فراوانی و شدت عملکرد شخصی با هوش معنوی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد(0/01>P)، ولی بین فراوانی و شدت درگیری با هوش معنوی معلمان رابطه ای یافت نشد(P>0.05).
    نتیجه گیری
    با آموزش مولفه های هوش معنوی می توان از برخی از ابعاد فرسودگی شغلی در معلمان پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، فرسودگی شغلی، معلمان
  • سید جلیل میرمحمدی، امیرهوشنگ مهرپرور، سعیده حاجی حسینی*، مجاهده سلمانی، مهرداد مستغاثی، ابوالفضل ملاصادقی، زیبا لوکزاده صفحات 75-82
    مقدمه
    سرب به عنوان یکی از خطرناک ترین مواجهات شغلی شناخته شده است که باعث ایجاد عارضه های حاد و مزمن در ارگان های اصلی بدن انسان می شود؛ مثل ایجاد عارضه در سیستم عصبی مرکزی و محیطی، خون ساز، گوارشی، کلیوی و قلبی و عروقی، همچنین اندازه گیری سرب خون از اقدامات اساسی جهت تشخیص و درمان زودهنگام مسمومیت با سرب محسوب می شود. روش های متفاوتی برای اندازه گیری سرب وجود دارد که هر کدام مزایا و معایبی دارد. از این رو در این مقاله روش های رایج و جدید اندازه گیری سرب از نظر تکنیک انجام، دقت تشخیص، در دسترس بودن و هزینه مورد مقایسه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    بر اساس آخرین منابع موجود، روش های مختلف اندازه گیری سرب مورد ارزیابی قرار گرفت و از جنبه های متفاوتی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی ها نشان می دهد که از میان روش های موجود روش«طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی» (ICP-MS)، بالاترین دقت تشخیص و در عین حال بالاترین میزان هزینه را نیز به خود اختصاص می دهد. پس از این روش، روش طیف سنجی جذب اتمی کوره گرافیتی (GFAAS) بهترین دقت تشخیص را دارد و می توان گفت رایج ترین روشی است که از آن برای تشخیص میزان سرب خون در آزمایشگاه ها استفاده می شود. روش ولتامتری نوار آنودی (ASV) نیز روش جدیدتری نسبت به دو روش قبلی است که از نظر دقت تشخیص در مرتبه پایین تری نسبت به آنها قرار می گیرد اما از نظر هزینه و سهولت استفاده بسیار بهتر از دو روش قبلی است. همچنین این روش قابلیت استفاده در محل مورد نظر را نیز دارد.
    نتیجه گیری
    مقایسه روش های مختلف نشان می دهد که متخصصین طب کار می توانند بسته به دقت تشخیص مورد نیاز، هزینه و امکانات موجود، روش خاصی را برای اندازه گیری سرب به کار گیرند. به روز کردن اطلاعات در این زمینه به ارزیابی بهتر مسمومیت با سرب کمک بیشتری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: روش اندازه گیری، سرب، خون
|
  • T. Rahimi Pordanjani*, A. Mohamadzade Ebrahimi, H. Mehdizade, M. Khoshniat Pages 1-11
    Background
    approximately 90 percent of workplace accidents are due to unsafe behaviors and human errors. Identification of the factors influencing unsafe behaviors in the prevention of these accidents is useful. The aim of the present study was to assess the relationship between dimensions of safety climate and safe behaviors in a petrochemical industry.
    Methods
    In this descriptive – correlation study، the population included all line employees working in an industrial company (N= 1160). Four hundred employees were selected by stratified random sampling. Participants in this study were evaluated by using safe behaviors and safety climate scales. In order to analyze the data، the regression analysis and in the validation stage، the confirmatory factor analysis using AMOS-21 and the Pearson’s correlation that using SPSS-19 were applied.
    Results
    Findings indicated that correlation coefficients between dimensions of safety climate and safe behaviors were positive and significant (P<0/001). Stepwise multiple regression analysis yielded that of the six independent variables، only two variables of management commitment and safety communication and feedback entered the regression equation (R2=0. 423، P<. 0001).
    Conclusion
    The results of this study showed the importance of management commitment and safety communication and feedback as predictors of safe work behaviors. Therefore، in order to select people for high risk environments such as petrochemical industry and also in training courses we should rely on these variables.
    Keywords: safe, unsafe behaviors, safety climate, petrochemical industry
  • H. Kakoei*, H. Aghaei, J. Shahtaheri, F. Omidi, S. Arefian, K. Azam, Sh Resalati Pages 12-18
    Background
    Asphalt workers are exposed to dangerous agents in his workplace that might result in occupational diseases. Benzo (a) pyrene as a human carcinogen, is emission from hot asphalt and asphalt workers are exposed with it. The aim of this study was, evaluation of respiratory exposure to benzo (a) pyrene among asphalt workers.
    Method
    In this study, 42 samples were collected from breathing zone of asphalt workers under supervision of Tehran Municipality. The samples were taken by sorbent tube and filter connected to a personal sampling pump. Analysis of samples were done by HPLC – UV.
    Result
    The results indicated that, of 42 samples, 71 percent equivalent to 30 samples, benzo (a) pyrene were detected. Screedman among all jobs has the highest concentration with a mean and standard deviation of 38.83 and 17.74 respectively. No benzo (a) pyrene was detected in oil man task in any of the samples. Scheffe test showed that screedman and roller driver have significant differences (0.03).
    Conclusion
    Result have shown that the concentration of benzo (a) pyrene was the most and least at screed man and roller driver jobs respectively. In addition occupational exposure to benzo (a) pyrene is lower than Threshold Limit Value by related organizations.
    Keywords: Benzo (a) pyrene, asphalt workers, respiratory exposure, HPLC, UV
  • A. Salahian*, Mr Matinisadr, Mr Nouri, N. Malekpor Pages 19-29
    Background
    Employed population comprise the bulk of people in each society, who are employed in different organizations, and organizations with regard to climate, type of jobs and their duties are faced with some concerns. One of the problems that can threaten human resource is burnout syndrome.
    Methods
    Statistical population of this study consisted of 7580 personnel with high school or university degrees in Mobarakeh Steel Company. Statistical sample consisted of 273 subjects who were selected by proportional stratified sampling method; the study instruments included burnout inventory, work-family conflict, workload, role clarity stress, job satisfaction, turnover intention. Data were analyzed by AMOS software and structural equation modeling.
    Results
    Findings indicated that in proposed model, predictor variables predict burnout by mediating job stress, and burnout has a significant relationship with outcome variables.
    Conclusion
    In attention to the importance of burnout and its relationship with outcome variables, to change and moderate the predictors and decrease job stress, we proposed that in organizations, interventions should be put in their instructional schedules.
    Keywords: burnout, work, family conflict, stress, job satisfaction, turnover intention
  • A. Davudian Talab, A. Mofidi *, M. Meshkani Pages 30-38
    Background
    Heat stress as a harmful physical agent in workplace, if is not properly controlled, can cause undesirable effects on the performance and health of personnel. This study aimed to evaluate the heat stress and efficacy of engineering interventions on WBGT index in work station of the workers in a forging industry.
    Methods
    This experimental study evaluated WBGT index in one of the forging industries of Tehran in summer 2010. In order to control the radiant temperature, as the most effective factor on WBGT, fireproof flexible fabric was used as shield to reflect and insulate radiant heat. Efficacy of the intervention was evaluated by comparison of WBGT index before and after the intervention, using Statistical paired t-test and SPSS software version 14.
    Results
    Average value of WBGT index in all 12 workstations before the intervention was estimated to be 21.31˚C which was higher than the standard limit. This value reached to 45.26˚C after intervention. Radiant temperature was identified as the most important factor which should be controlled. Data analysis indicated that difference in radiant heat at the height of head, and ankles was statistically significant before and after intervention (P≤0.05). However it was not statistically significant at the height of waistline (P≥0.05).
    Conclusion
    Results of the study showed that using flexible fabric shields is a good way to control the radiant temperature and thermal stress. These shields are inexpensive and easily installed, and don’t block front sight of the operator. These shields are easily shaped to fit the workspace and due to the lack of sharp edges they are safety approved. Hence it seems that these heat shields are able to be widely used in order to control the radiant heat in the forging industry.
    Keywords: heat stress, WBGT, engineering intervention, thermal control, thermal shield, forging industry
  • Dr Mh Ebrahimi, Dr Kh Sadeghniiat, Mr M. Dehghani* Pages 39-47
    Background
    Driving is an occupation that poor quality of sleep and sleepiness may lead to increased errors and accidents in this profession. This study aimed to assess sleep quality of drivers and its association with road accidents in Shahroud.
    Methods
    In this cross-sectional study, 312 drivers of Shahroud terminals were studied in 1392. Demographic, occupational and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) with seven scales were used. Its validity and reliability has been confirmed in several studies. SPSS statistical software version 16 was used to analyze the data.
    Results
    The mean of drivers working hours per day was 9.8 ± 2.79h. The mean ± SD of total score of sleep quality (PSQI) in drivers was 4.5 ± 2.85 and 27.5% of them had poor sleep quality. A statistical significant association was observed between sleep quality and accidents in the last year, in the past five years and being guilty in the accident (p= 0.005 and p= 0.024 and p= 0.002 respectively). This association was not observed between sleep quality and the physical injury or death in accidents.
    Conclusion
    Our findings showed that approximately one third of drivers had poor sleep quality. There was an association between sleep quality and accidents in the last year, in the past five years and being guilty in accidents. It seems that training program, especially about sleep hygiene may decrease accidents in the drivers.
    Keywords: sleep quality, pittsburg questionnaire, accidents, Shahroud
  • Mr Khodabakhsh*, F. Kiani Pages 48-56
    Background
    Researches show that the perception of role overload in employees had a relationship with the occurrence of job accidents. Such ways can act as barriers against the harmful effects of work environment on the health and increase in cognitive and support resources including job self-efficacy and organizational support. The purpose of this study was to determine the predicted power of role overload by job self-efficacy and perceived organizational support for safety.
    Methods
    The current research is a correlation study. Sample consisted of 189 employees in Isfahan Steel Company in 2012 that were selected according to the stratified random sampling method and responded to the questionnaires about demographic characteristics, role overload, job self-efficacy and perceived organizational support for safety. Data we reanalyzed using Pearson’s correlation test and logistic regression.
    Results
    The results of this study showed that there were significant relationships between role overload, job self-efficacy and perceived organizational support for safety (p<0.01). Also, regression analysis indicated that the variables of job self-efficacy and perceived organizational support for safety significantly predicted almost 11% and 10% of role overload variance (p<0.05).
    Conclusion
    The research results denote the importance of psycho-social variables in predicting the perception of role overload in employees.
    Keywords: role overload, job self, efficacy, perceived organizational support for safety
  • M. Neghab, M. Darvish *, N. Safdari Pages 57-65
    Background
    Pesticides are chemical compounds used against vectors of human and animal diseases as well as plant pests. This study was undertaken to assess pulmonary reactions, if any, associated with occupational exposure to pesticides.
    Methods
    This was a cross sectional analytical study in which a group of 86 exposed (employees of a pesticide producing company) and 75 unexposed referent subjects (Paper board recycling factory workers) were investigated. A standard questionnaire used to determine the prevalence of respiratory symptoms. Additionally, the parameters of pulmonary function were measured at the first day of workweek before and after shift, and several days after exposure.
    Results
    Significant decrements were noted in some parameters of pulmonary function after exposure. Similarly, mean values of all parameters of pulmonary function, both prior to and after exposure were significantly lower than those of referent individuals. The prevalence of respiratory symptoms such as cough, phlegm and wheezing in the exposed group was significantly higher than those of referent subjects.
    Conclusion
    Significant, chronic, irreversible, and acute, partially reversible, decrements in parameters of pulmonary function of exposed subjects observed in this study indicate that exposure to pesticides is associated with ventilatory disorders and reduced pulmonary capacities.
    Keywords: pesticides, occupational exposure, cough, phlegm, wheezing
  • Mr H. Zareei Mahmoodabadi, Mrs N. Sedrpooshan Pages 66-74
    Background
    Spiritual intelligence is the ability to apply spiritual values and updated so that they improve daily functioning and the individual's physical and mental health. The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual intelligence components of burnout in teachers of Yazd city.
    Methods
    The research method was descriptive– correlation. Population of this research consisted of female teachers. 133 teachers were selected by using cluster sampling. The instruments of this research were Spiritual intelligence questionnaire and Burnout Inventory.
    Results
    The results showed that the frequency and intensity of emotional exhaustion and depersonalization frequency was negative and showed a significant relationship with spiritual intelligence (P<0.01) and there was a significant positive relationship between The frequency and severity of the personal function and spiritual intelligence; however, no relationship was found between the frequency and intensity of conflicts with spiritual intelligence (P>0.05).
    Conclusion
    The training component of spiritual intelligence can prevent some aspects of burnout in teachers.
    Keywords: spiritual intelligence, burnout, teachers
  • Sj Mirmohammadi, Ah Mehrparvar, S. Haji Hosseini *, M. Salmani, M. Mostaghaci, A. Mollasadeghi, Z. Lookzadeh Pages 75-82
    Introduction
    Lead has been recognized as one of the most dangerous occupational exposures that have acute and chronic effects on major organs of the human body such as the effects on central and peripheral nervous system, hematopoietic, gastrointestinal, renal and cardiovascular systems. Blood lead measurement is an essential step for early detection and treatment of lead poisoning. There are different methods for blood lead level measurement. Each has advantages and disadvantages. In this paper, we compared the common methods for measuring blood lead level in terms of technique, accuracy, availability, and costs.
    Methods
    Based on the available literature, we evaluated various methods of lead measurement and compared from different aspects.
    Results
    Our studies have shown that “Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry” (ICP-MS) has the highest accuracy and the highest levels of costs among the available methods. After that, “Graphite furnace atomic absorption spectrometry” (GFAAS) method have the best accuracy and is the most common procedure that used for the blood lead measurement in laboratories. “Anodic stripping voltammetry” (ASV) is a newer method and have lower costs and ease of use, but its accuracy is at a lower level. This method can be used on site as well.
    Conclusion
    Comparison of different methods showed that we can apply any of these methods depending on desired accuracy, costs and existing facilities for lead measurement in occupational medicine. Using of new literatures in this field could help us to better evaluation of lead poisoning.